Nyheter

 • Påsklov! Militärlivet mini

  2017-04-11

  Påsklov på Brigadmuseum, militärlivet mini

  Uppställning! Marsch pannkaka framåt! Möt en militär i uniform, testa att marschera och kryp in i militärtältet för att uppleva soldatlivet. Vi kör ett lekfullt testa militärlivet-program var 20:e minut under onsdagen den 19 april mellan kl. 11-14. För alla åldrar och dessutom gratis!

  Vi tar fram grillen och korv med bröd finns att köpa, förutom allt gött hembakat fika i caféet.

  Datum: Onsdag 19 april 2017
  Tid: kl. 11:00 - 14:00
  Plats: Utanför Brigadmuseum
  Pris: Gratis!

   

 • Bokrea

  2017-02-21

  Bokrea på Brigadmuseum

  Bokrean står uppdukad i museishopen, hoppas att vi ses!

   

   

 • Årsmöte för museiföreningen FSIV

  2017-02-09

  Årsmöte FSIV

  Museiföreningen FSIV har årsmöte onsdagen den 22.mars klockan 1800.

  Inbjudan till årsmötet har skickats ut via mail eller brev och finns även att läsa här. Dagordningen till årsmötet finns att läsa här

  Övriga handlingar finns tillgängliga för läsning i Brigadmuseums reception, senast en vecka före årsmötets genomförande.
  Välkomna in till Brigadmuseum!

 • H.K.H. Prins Carl Philip invigde minnessten

  2016-10-24

   Jennie och H.K.H. Prins Carl Philip

  Fredagen den 21 oktober invigde H.K.H. Prins Carl Philip en minnessten till förmån för alla som tjänstgjort internationellt. Efter ceremonin bjöd Brigadmuseum på fri entré under kvällen. Tack till er alla som kom och tittade!

 • Kulturnatten

  2016-09-06

  Brigadmuseum, museum, Värmland, Kulturnatten

  På fredag rivstartar vi hösten på Brigadmuseum med Kulturnatten. Vad sägs om kamouflage-ansiktsmålning, provsmakning av militärmat och skyttetävling med melontema? Alla med barnasinnet kvar är varmt välkomna. Kvällen till ära har vi fri entré från kl. 16.00 - 22.00

 • Frukost och föreläsning

  2016-08-19

   Föreläsning Brigadmuseum frukost

  Hösten närmar sig och vad passar då bättre än att unna dig en god frukost och en inspirerande föreläsning? Allt från entreprenörskap till insikter från Palmeutredningen utlovas. Första föreläsningen går av stapeln 21 september och den sista föreläsningen sker den 23 november.

  Boka plats via info@brigadmuseum.se eller 054 - 15 80 60. Bokning senast 24 timmar innan. Pris föreläsning och frukost: 100 kr. Frukosten serveras kl. 7.30. Föreläsningen pågår kl. 8.00-8.45. Varmt välkomna!

  Höstens program:

  Entreprenörens resa

  Äventyraren, trädgårdsmästaren, innovatören och entreprenören Vesa Kalenius ger oss sin berättelse om resan från idé till mål.

  21 september

   

  Agent 007 i verkligheten

  Fräna bilar och hemligstämplade dokument, vad gör en försvarsattache egentligen? Föreläser gör Björn Tomtlund, överste och f.d. försvarsattache.

  19 oktober

   

  Teambuilding och ledarskap

  Nå dina mål tillsammans med teamet, Roger Pettersson från Resultima lär dig hur.

  9 november

   

  Palmeutredningen inifrån 

  Chefen för Palmeutredningen, Stig Edqvist, berättar om sökandet efter mördaren.

  20 november

  OBS: Frukosten börjar kl. 9.30, föreläsningen kl. 10.15. (20 november är en söndag och vi vill ju inte dra upp er i ottan mitt i helgen)

   

  72 timmar - är du förberedd?

  En snabbkurs i hur du förbereder dig inför en eventuell kris. Civilförsvarsförbundet och Medborgarskolan arrangerar tillsammans denna snabbkurs i krishantering. Psst, gratisföreläsning! Frukost kan köpas till för 65 kr.

  23 november

   

 • Fira mamma på Brigadmuseum

  2016-05-26

  Rabarberpaj

  Caféet erbjuder kaffe/te (med så môe påtår ni orkar) och hembakad rabarberpaj för 35 kr. Vi har öppet mellan kl. 11-16 på mors dag den 29 maj. Varmt välkomna!

 • Bli soldat för en dag

  2016-05-12

  Bli soldat för en dag med Brigadmuseum

  Ta med teamet ut i skogen på en upplevelse utöver det vanliga. Perfekt för kickoffen eller som en del av konferensen.

  Vi startar på Brigadmuseum genom att byta till uniform. Därefter åker vi bandvagn ut till skogen och ägnar dagen åt kluriga utmaningar för gruppen att lösa tillsammans, gott fika och en härlig naturupplevelse.

  Soldat för en dag går självklart att kombinera med mötestid i konferensrummet. Läs mer om våra konferensmöjligheter på www.brigadmuseum.se/konferens, eller kontakta oss

   

 • Föreläsning och kafferep

  2016-04-08

  Hembakade bullar från Café Soldathemmet på Brigadmuseum

  Kafferep med hembakat fika och föreläsning, allt i ett! Under tre söndagar i vår berättar vi om allt om Unionsupplösningen, Brigadernas uppkomst och fall och Historien om Gustaf Mannerheim. Första föreläsningen går av stapeln söndagen den 17 april. Boka plats på info@brigadmuseum.se eller 054 - 15 80 60. Bokning ska ske senast 24 timmar innan. Pris föreläsning och hembakat fika: 100 kr. Kafferepet börjar kl. 10.00. Föreläsningen pågår kl. 10.30-11.30. Varmt välkomna!

   

  Historien om Mannerheim
  Gustaf Mannerheims liv täcker nästan ett sekel av omvälvande händelser i Europa. Han växte upp, gjorde karriär och slutade som president i Finland.

  Föreläsare: Kjell Blomster, historiker och författare
  17 april

  Unionsupplösningen
  Varför blev norrmännen 1814 så "vansinniga" över freden i Kiel och unionen med Sverige? Och tänkte Sverige verkligen anfalla Norge 1905? Allt detta och lite till får ni svar på den 24 april.

  Föreläsare: Thomas Lövgren, f.d. överstelöjtnant och guide vid Brigadmuseum
  24 april


  Brigadernas uppkomst och fall
  Om Sverige angreps under kalla kriget skulle brigaderna "kasta fienden tillbaka i havet". Björn lotsar oss genom brigadernas utveckling,  kompletterat med personliga intryck efter mer än trettio år i uniform.

  Föreläsare: Björn Tomtlund, f.d. överste och Värmlandsbrigadens siste chef
  8 maj

 • Årsmöteshandlingar FSIV

  2016-03-11

  Handlingarna till FSIV:s årsmöte finns i receptionen på Brigadmuseum för påseende. Varmt välkomna!

 • Fotoutställningen Tidsperspektiv

  2016-03-10

  Fotoutställning av Mats Grimfoot på Brigadmuseum
  Tiden styr våra liv. Med den regleras när vi ska vara var, hur lång matchen är och när vi ska gå i pension. Men vad är egentligen tid, vad kan vi använda den till mer? Hur påverkar tiden en fotograf och hur kan en fotograf utnyttja tiden för att nå sina estetiska mål?
  Om allt detta och lite till handlar ”Tidsperspektiv – från bråkdelar av en sekund till årstider”, en utställning av fotograf Mats Grimfoot. Utställningen pågår från tisdagen den 8 mars till och med söndagen den 3 april. 
   
  Mats Grimfoot är en mångfaldigt internationellt prisbelönt fotograf boende i Karlstad. Han är biolog/ekolog med yrkesutbildning för naturfotografer i Finland. Mer information om Mats Grimfoot finns på www.grimfoot.se.
 • Prova uniformer på Brigadmuseum

  2016-02-29

   Sportlov på Brigadmuseum, uniformer, utklädning

  Sportlovsledig? Passa på att prova uniformer på Brigadmuseum.

  Brigadmuseum har rotat i sina gömmor och hittat uniformer och hattar från förr och nu.

  Varmt välkommen att klä ut dig och lära dig mer om historien. Tid: 1–4 mars, kl. 10.30–15.30.

 • Invigning av Förplägnadsutställningen

  2016-02-10

  Förplägnadsutställbning Brigadmuseum
  Äta bör man annars dör man, eller som Napoleon uttryckte det: "För en tom mage finns ingen disciplin". Maten och all logistik kring hur, när, vad och var alla soldater skulle äta var viktiga frågor för brigaderna. Brigadmuseum presenterar stolt en ny del av basuställningen. Denna nya del kallar vi Förplägnadsutställningen. Förplägnad är, för alla civila, ett krångligare uttryck för "mat". 

  Vi inviger utställningen lördagen den 13 februari kl. 13.30. Tony Boström, med lång erfarenhet av att utspisa hungriga soldater, berättar om sin tid inom det militära. Hela dagen erbjuder Café Soldathemmet hembakad äppelpaj med vaniljsås och kaffe/te för endast 35 kr.

  Varmt välkomna!

   

 • Smarriga semlor

  2016-02-06

  Semlor på Café Soldathemmet
  Café Soldathemmet har bullar upp med semmelbullar inför fettisdagen den 9 februari. Varmt välkomna att smaka våra tre olika varianter: Blåbärsdröm, chokladsemla eller klassisk semla med smarrig mandelmassa och krämig grädde. 

 • Presenttips för både liten och stor

  2015-12-17

   

  Julklappar Brigadmuseum

  Priser:
  Morsekod set 295 kr
  Klassisk spiral 90 kr
  Djurformade kritor 120 kr
  Manikyrset i mässing 260 kr
  Guldfärgad ficklampa 220 kr
  Affisch Morse Code 180 kr
  Affisch Jan Stenmark 160 kr

  Jongleringsbollar 140 kr
  Trollerilåda 240 kr
  Munspel 80 kr

  Välkommen in!

 • Skattjakt för alla barn

  2015-12-16

  Sakletarjakt
  På Brigadmuseum finns fullt av roliga, intressanta och märkliga prylar. Hos oss kan du få gå på skattjakt och leta efter olika grejer och grunkor. För dig som är lite yngre har vi en Djurjakt, där du får leta efter djur som finns både högt och lågt. Om du hittar våra kluriga gömställen får du en liten present.

  Fråga efter en krysslapp i receptionen medan de vuxna löser entrébiljett.

 • Hjärt- och lungräddningutbildning

  2015-12-16

  I samarbete med oss på Brigadmuseum och Civilförsvarsförbundet anordnar Medborgarskolan kostnadsfri utbildning i HLR med föreläsning och praktiska övningar i hjärtlungräddning.

  Instruktörer från Civilförsvarsförbundet håller i kursen. Civilförsvarsförbundet följer Svenska rådet för Hjärt-lungräddning. Efter utbildningen erhåller du ett kompetensbevis för genomförd utbildning i hjärt-lungräddning.

  Torsdag 17/12, kl.13.00- ca 15.00 Brigadmuseum i Karlstad, Sandbäcksgatan 31. Anmälan sker till Medborgarskolan 054-10 21 40 eller www.medborgarskolan.se. Begränsat antal platser så först till kvarn!

  HLR Brigadmuseum

 • The adventure begins

  2015-12-09

  Vi hoppas att vintern och snön snart är här på riktigt. Butiken är nu utökad med alla möjliga friluftsprylar för den hurtige. Eller kanske hinnar du en fin julklapp till någon du tycker om?

  Prislista:
  Den klassiska militärskidan "Vita blixten" 300 kr
  Emaljmugg 95 kr
  Matlåda i aluminum 170 kr
  Termos 230 kr


  Friluftsprodukter i butiken

   

 • Nyhet i utställningen - cykelbårlaget

  2015-12-03

  CykelbårlagEn sjukbår fastspänd mellan två cyklar kallas cykelbår. På cyklarna monterades särskilda bårställ. Normalt fanns två cykelbårlag på varje skyttekompani och understödskompani. Förutom att användas under övningar har särskilda cykeltävlingar med cykelbårlag arrangerats i samband med tävlingar mellan olika sjukvårdsskolor. Då genljöd ropen: "Bromsa!","Styr rakt!" etc. Den ”skadade” var garanterat livrädd när hastigheten ökade okontrollerat i nedförsbackarna och när cyklarna slirade i gruset.

 • Invigning av Café Soldathemmet och vår nya butik

  2015-11-17

  Jolly Bobs, invigning Café Soldathemmet


  Söndagen den 22 november kl 13.00 inviger vi Café Soldathemmet, vårt nya café i härlig retrostil, samt vår nya butik. 

  Vi bjuder på underhållning i form av melodikryss med succéduon Jolly Bobs! Njut av goda smörgåsar, paj eller bakverk eller kika i butiken. 
  Passa även på att besöka vår utställning om kalla kriget. 

  Fri entré till melodikrysset
  Entré till utställningen: 60 kr 
  Gratis under 20 år. 

  Varmt välkomna!
  Mer info på Facebook eller via 054-158060

 • Officerskårens böcker till salu

  2015-11-11

  Brigadmuseum har fått uppdrag att sälja delar av Värmlands regementes officerskårs bibliotek. De böcker som utgallras är antingen dubbletter eller saknar militärhistoriskt värde. Försäljningen kommer att genomföras i olika omgångar med ca en månads mellanrum. Böckerna finns på Brigadmuseum och säljs för 20 kronor styck oavsett värde eller skick, serier delas ej. Lista med titlar finns via denna länk, först till kvarn gäller! 

 • Presenttips inför Fars dag

  2015-11-03

  Presenttips inför Fars dag

  Vår nya museishop är full av passande gåvor inför Fars dag, välkomna in!

  Priser:
  Kort, Jan Stenmark: 10 kr
  Affisch, Jan Stenmark: 100 kr
  Operation Garbo, triologi av Harry Winter: 200 kr för alla tre böckerna
  Necessär: 340 kr
  Lumpen, författare Forsberg & Kronberg, utgiven av Armémuseum: 245 kr
  Uniform, tidskrift utgiven av Armémuseum: 50 kr
  Jojo i rostfritt stål: 160 kr
  Manikyrset: 260 kr
  Skoputsset: 220 kr
  Nyckelhållare: 120 kr

 • Föreläsning om traumatisk stress och krisstöd

  2015-10-14

  FN-dagen

  I samband med FN-dagen den 24 oktober bjuder Brigadmuseum in till föreläsning om traumatisk stress och krisstöd. Vi passar även på att visa filmen om Värmlandsbrigadens uppdrag i Bosnien 1996 (Ba 06).

  Föreläsare är Per-Olof Michel som är legitimerad läkare med specialistexamen i psykiatri och docent i katastrofpsykiatri. Han har tidigare varit försvarsöverpsykiater/överstelöjtnant och programdirektör för Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet. Han har också arbetat som senior forskare vid Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress som är kopplat till Universitetet i Oslo. Arbetar nu deltid vid Psykiatridivisionens FoU-enhet i Landstinget i Värmland.

  Mellan 40 och 60 procent av en befolkning kan under sin livstid exponeras för traumatiska händelser. Det har dock visat sig att endast en mindre del kommer att utveckla psykiska besvär över tid. Denna föreläsning kommer att ge en översikt över området traumatisk stress och hur krisstöd kan förmedlas.

  Biljettpriset á 120 kr går oavkortat till Röda Korset.

  Boka plats via info@brigadmuseum.se eller 054-15 80 60.
  Vi har begränsat antal platser så först till kvarn gäller.

  Föreläsningen varar 45 minuter.

  I avgiften ingår entré till museet.

  Kl.12.00 Per-Olof Michel föreläser om traumatisk stress och krisstöd.

  Kl. 13.15 & 14.30 Filmen om Värmlandsbrigadens uppdrag i Bosnien 1996 (Ba 06). Producerad och inspelad av Kjell Gustavsson. Ca. 1 timme.

  Under dagen bjuder vi FN-veteraner i basker på fika.

  Välkomna!

 • Den utökade museishopen och Café Soldathemmet

  2015-10-06

  Museishopen

  Café Kaviar har flyttat vidare mot nya äventyr. Vi på Brigadmuseum har därmed öppnat Café Soldathemmet. I samband med detta passade vi på att utöka vår shop. Under september har vi klurat, byggt, inrett och köpt in fler varor. Äntligen står museishopen och Café Soldathemmet färdigt. Varmt välkommen att kika på våra varor eller slå dig ned i retrosoffan med en kôpp kaffe. 

   

 • Brigadmuseum i NWT

  2015-09-29

  Butiken byggs om, kaféet drivs i egen regi och vi ska satsa mer evenemang av olika slag. NWT kom förbi och intervjuade personalen som var i full gång med att plocka upp varor. Läs artikeln i sin helhet via länken: http://nwt.se/karlstad/2015/09/29/storre-fokus-pa-besokarna.

  Brigadmuseum i NWT

 • Nya titlar i butiken

  2015-09-17

  Missa inte serien om Operation Garbo, tre delar för 200 kr. Bland bilderna ser du även en serie om det stora nordiska kriget och karolinerna, en fantastisk sammanställning för den specialintresserade. För den mer praktiskt sinnade skymtar Bengt Alsterlinds Hajktidning, med tips och DIY för liten och stor.

  Böcker

   

 • Nya medarbetare

  2015-09-13

  Klara och Sara kommer att arbeta med bokningar, projekt, marknadsföring, reception, servering och butik. Varmt välkomna till oss!

  Nya medarbetare

 • Nyheter i vår butik!

  2015-06-23

  Vi kan nu erbjuda byggsatser ur COBI "SMALL ARMY" sortiment i vår butik.

  Modellerna byggs enligt samma system som "LEGO".

 • Nya böcker i butiken!

  2015-06-23

  Nya böcker i butiken, ett urval: "DC-3:an", som bland annat beskriver tidigare hemligstämplad information kring nedskjutningen. "Den stora armén", ett praktverk om den svenska armén under kalla kriget. "Militära ledare under kalla kriget" ett antal levnadsteckningar om de militära huvudrollsinnehavarna under denna spännande tid i vår historia.

 • Två av utställningarna på Brigadmuseum

  2015-06-15

  Den 9 maj öppnade vi två nya utställningar. Utställningen "Mode och krig" visar utvecklingen av den svenska arméns uniformer och hur modet påverkats av krig och kris under 1900-talet. Även den svenska tekoindustrins utveckling beskrivs.

  Vi visar även det bästa från vår uniformssamling.

  Den andra utställningen "Värmlands regementes historia 200 år av krig, 200 år av fred" är en tidsresa med vårt landskapsregemente från 1626 till idag. 

  Kung Gustav V tar emot regementet på Trossnäs 1912.

   

 • Här kan ni se programmet för den 9 maj

  2015-04-29

 • Den 9 maj firar Brigadmuseum 70-årsminnet av Andra världskrigets slut i Europa

  2015-04-24

  Vi inleder programmet redan torsdagen den 7 maj kl 12 med ett lunchföredrag av Thomas Lövgren om Tysklands plan för ett anfall mot Sverige. Fredagen den 8 maj kl 12 håller Anders Överby ett föredrag om gränstrafiken mellan Sverige och Norge under kriget.

  Vi har begränsat antalet deltagare under respektive föredrag till 20 personer. Ni som önskar lyssna på dessa garanterat intressanta föredrag bokar plats genom att ringa receptionen, 054 15 80 60, först till kvarn gäller! Kostnaden är 120 kr per person inklusive kaffe, smörgås och entré till museet.

   

  Välkomna!

   

  Den 9 maj kommer bland andra Nerike-Wermelands regementes uppvisningsgrupp att visa hur det gick till vid gränsen mellan Sverige och Norge kl 12 och kl 14. Mer information om programmet kommer!

 • Våren närmar sig, rea på pikétröjor!

  2015-03-05

  Pikétröjor i dam- och herrstorlekar till försäljning på Brigadmuseum för 199:- (tidigare 249:-)

  Pikétröjor

 • God fortsättning!

  2015-01-08

  Vi önskar nya och gamla besökare välkommna till Brigadmuseum till en ny spännande vår.

 • Ny utställning på Brigadmuseum

  2014-11-24

  Specialgrupper

   

  Lördagen den 29 november öppnar Specialuppdrag – En utställning om specialförband i världen. Utställningen är producerad av Leif Nilsson på Sveriges Militärhistoriska Arv.

  Brigadmuseum och Café Kaviar har öppet lördag-söndag kl. 11-16

  Välkomna!

 • Vinnare i Brigadlotteriet

  2014-10-28

  1:a pris, en kroncykel, gick till Lottnummer 43

  2:a pris, en valfri av våra böcker på CD, gick till Lottnummer 77

  samt 3:e pris, en valfri bok, gick till Lottnummer 87

   

  Välkommna in och hämta era priser!

 • Nytt i shoppen!

  2014-10-27

  Jan Stenmark

 • Glöm inte..

  2014-10-23

  ..att det är loppis på Brigadmuseum på lördag och söndag mellan kl. 11-15!

   

  (Obs! Endast kontanter)

   

  Välkomna!

   

  Låda

 • Krigets lagar 150 år och Röda Korsets roll i lagarnas framväxt!

  2014-10-17

  Onsdagen den  22 oktober kl. 18.00 berättar Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt vid Försvarshögskolan, om Röda Korsets roll i framväxten av krigets lagar.

  Den 22 augusti 1864 skrevs den första Genèvekonventionen under av ett tiotal stater från Europa och Nordamerika. Konventionen innehöll regler för hur krig får föras.

  Den person som hade arbetat för att få till stånd konventionen var Henry Dunant, grundaren av Internationella Röda Korset. Om detta och hur lagarna utvecklats under de

  150 åren som gått och mycket mer, kommer Ove Bring att berätta om under sitt föredrag.

  Föranmälan till Folkuniversitetet www.folkuniversitetet.se/karlstad

  Entré: 80 kr, 40 kr för studerande

  Plats: Gamla Wermlandsbanken, Tingvallagatan 13 i Karlstad

  Välkomna!

 • Lärare, se hit!

  2014-10-15


  Folkrätten som centralt innehåll i skolan
  Tidigare har folkrätten i väpnad konflikt inte haft en framträdande roll i skolan, men sedan 2011 finns den med i ämnet samhällskunskap. Då folkrätten inte varit en del av undervisningen tidigare, upplever många lärare ett stort behov av information, kunskap och metoder.
  Röda Korset har därför utvecklat skolmaterialet När kriget drabbar, vilket innefattar en elevbok, en lärarhandledning samt en hemsida. Materialet bygger på ett utbildningsmaterial som tagits fram av Internationella Rödakorskommittén och används i dag i över 60 länder. 
  Tack vare medel från Sida kan skolor nu beställa klassuppsättningar av elevböckerna samt lärarhandledningen gratis. Jonathan Österlund från Svenska Röda Korset berättar mera om materialet samt hur det praktiskt kan användas i undervisningen. 
  Ett begränsat antal platser finns, först till kvarn gäller!

  För mer information kontakta Jonathan Österlund på 070 9726928

  Dag: 22 oktober 2014
  Tid: 15:00-16:30
  Plats: Brigadmuseum, Sandbäcksgatan 31 i Karlstad
  Målgrupp: Lärare årskurs 7-9 samt gymnasieskolan. Främst lärare i samhällskunskap. 
  Anmälan till: jonathan.osterlund@redcross.se
  Sista anmälningsdag: 16 oktober 2014

  Välkomna!

 • Ny militärloppis!

  2014-10-07

  Efter succén i samband med Brigadmuseums ettårskalas anordnar vi ytterligare en militärloppis.

  Välkomna till Brigadmuseum den 25 – 26 oktober mellan kl. 11.00 – 15.00 och fynda överskott med mera!

 • Brigadmuseum önskar trevlig helg!

  2014-10-03

  Höst

 • Samarbetet mellan Röda Korset och Brigadmuseum fortsätter

  2014-09-30

  Lärare, se hit!

  Folkrätten som centralt innehåll i skolan
  Tidigare har folkrätten i väpnad konflikt inte haft en framträdande roll i skolan, men sedan 2011 finns den med i ämnet samhällskunskap. Då folkrätten inte varit en del av undervisningen tidigare, upplever många lärare ett stort behov av information, kunskap och metoder.
  Röda Korset har därför utvecklat skolmaterialet När kriget drabbar, vilket innefattar en elevbok, en lärarhandledning samt en hemsida. Materialet bygger på ett utbildningsmaterial som tagits fram av Internationella Rödakorskommittén och används i dag i över 60 länder. 
  Tack vare medel från Sida kan skolor nu beställa klassuppsättningar av elevböckerna samt lärarhandledningen gratis. Jonathan Österlund från Svenska Röda Korset berättar mera om materialet samt hur det praktiskt kan användas i undervisningen. 
  Ett begränsat antal platser finns, först till kvarn gäller!

  För mer information kontakta Jonathan Österlund på 070 9726928

  Dag: 22 oktober 2014
  Tid: 15:00-16:30
  Plats: Brigadmuseum, Sandbäcksgatan 31 i Karlstad
  Målgrupp: Lärare årskurs 7-9 samt gymnasieskolan. Främst lärare i samhällskunskap. 
  Anmälan till: jonathan.osterlund@redcross.se
  Sista anmälningsdag: 16 oktober 2014

  Välkomna!

 • Vi vann!

  2014-09-18

  Igår vann Brigadmuseum priset Årets SMHA-raket tack vare våra fina besökssiffror. Så TACK alla våra besökare, hoppas vi ses snart igen!

   

  SMHA RAket

 • Vill ni se den vita bussen?

  2014-09-16

  I fredags körde en av Folke Bernadottes vita bussar in på Brigadmuseum. Bussen finns här tillsammans med guiden Bo Fröberg fram till och med torsdag.

  Bo Fröberg berättar inlevelsefullt om tillkomsten av projektet och om hur räddningsaktionen genomfördes våren och försommaren 1945.

   

  Är ni en grupp som vill komma, kontakta oss på info@brigadmuseum.se för mer info.

   

  Välkomna!

   

  (Brigadmuseum har öppet tisdag-fredag kl. 10-16, lördag-söndag kl. 11-16

  60 kr i entré, under 20 år fri entré)

   

  Vita bussen

 • Programblad för Röda korset

  2014-09-12

  Sida 1

  Sida 2

  Sida 3

  Sida 4

 • Avvikande öppettider

  2014-09-05

  Med andledningen av öppnandet av utställningen "Sjukvård i skottlinjen" öppnar Brigadmuseum klockan 12.00 på lördagen den 13:e september. 

   

  Mer info om utställningen kommer nästa vecka!

   

  Sjukvård

 • I2-dagen

  2014-08-21

  Den 30 augusti deltar Brigadmuseum i I2-dagen, läs mer här:

  http://karlstad.se/uppleva-och-gora/friluftsliv-och-motion/valkommen-till-i2-dagen-/

 • Ta chansen

  2014-08-14

  Ta chansen!

  Vår omtyckta Pettson och Findus-hörna kommer att finnas kvar augusti ut. Därefter stänger vi tredje våningen i vagnsförrådet för att iordningsställa nya temautställningar.

  (Brigadmuseum har öppet tisdag-fredag kl. 10-16, lördag-söndag kl. 11-16)

 • Brigadlotteriets vinnare

  2014-07-16

  Hade du lottnummer 13 i Brigadlotteriet från vårt 1års jubileum?

  Då har du ett pris att hämta ut på Brigadmuseum. 

 • Trevlig fortsatt sommar!

  2014-07-11

  Besök ett svalkande Sverige i skuggan av Kalla kriget, ta en glass på vår uteservering och avsluta med ett dopp i Klarälven vid den fina badstranden mittemot Brigadmuseum!Sommar

   

   

 • Vi gratulerar Brigadlotteriets vinnare!

  2014-06-17

 • Brigadmuseum firar ett år!

  2014-06-06

  För att fira Brigadmuseums 1-årsjubileum ordnar vi en Militärloppis som har öppet fredag den 13:e juni klockan 13.00 - söndag den 15:e juni.

  På lördag kan man åka bandvagn och på söndag är det fri entré till museet.

   

  Öppettider under helgen: fredag 10-16, lördag-söndag 11-16.

 • Nya öppettider på Brigadmuseum från och med idag!

  2014-06-03

  Brigadmuseums nya öppettider:

  tisdag - fredag kl. 10.00 - 16.00

  lördag - söndag kl. 11.00 - 16.00

 • Avvikande öppettider under juni

  2014-06-02

  Avvikande öppettider

  Pingsthelgen 7-8 juni: Stängt

  Midsommarhelgen 20-22 juni: Stängt

 • Nya vykort i butiken

  2014-05-23

  Nu har vi fått in en ny serie vykort med gamla bilder från I2.

   

  Nya Vykort

 • 91:an flyttar snart från Brigadmuseum!

  2014-05-08

  Har du sett utställningen om 91:an Karlsson än?

  Om inte, passa på och besök den under maj månad innan den flyttar från Karlstad.

   

  Välkomna!

 • Nya öppettider på Brigadmuseum

  2014-05-08

  Fr.o.m. tisdagen den 3 juni har Brigadmuseum nya öppettider:

  Tisdag-fredag kl. 10-16

  Lördag-söndag kl. 11-16

  För avvikande öppettider se www.brigadmuseum.se

   

 • Brigadmuseum är nominerat till Rödfärgspriset 2014!

  2014-04-22

  "Vi renoverade och underhållsrustade de två kulturminnesmärkta förrådsbyggnaderna, som representerar historien och förankringen på platsen. Den nya byggnaden representerar nuet och framtiden. Den faluröda kulören har vi använt både som yttre rumskapande element av i dag och som länk till historien."

  Läs mer här:

  http://www.rodfargspriset.se/2014/03/brigadmuseum/

 • Avvikande öppettider under Påsk

  2014-04-02

  Brigadmuseum stänger kl. 15.00 på Skärtorsdagen och öppnar igen tisdagen den 22 april kl. 10.

 • Nytt i museishoppen

  2014-04-01

  Nya CDskivor

   

  Anteckningar om Värmlands Fältjägare af Axel Kindberg, utgiven 1919. 300:-

  Värmlands regementes historia av Erik Zeeh, utgiven 1951. 200:-

  Såväl historiskt intresserade läsare som släktforskare kommer att finna stort nöje och nytta genom att läsa om de händelser och personer som är en del av vår historia.

 • Överskottsförsäljning på Brigadmuseum

  2014-04-01

  Letar du efter riktigt tjocka sockor inför vintern, en ryggsäck med multipla funktioner eller en regnjacka till midsommar hittar du det hos oss. Den ideella föreningen Sveriges Infanteribrigadmuseum i Värmland (FSIV) säljer överskottsmateriel i museishopen. Materielen säljs i befintligt skick och utan bytes- eller återköpsrätt.

  Intäkterna från överskottsförsäljningen används till att utveckla museets utställningar.

   

  Underställ

 • Karolinerprojektet avslutat

  2014-04-01

  Nu är vår sista karolin såld. Stort tack till de 141 köparna! Ert bidrag har spelat stor roll för produktionen av vår basutställning "Sverige i skuggan av Kalla Kriget".

   

  Karoliner

 • Konferera på Brigadmuseum

  2014-03-31

  Konferens

 • 91:an har flyttat in

  2014-02-27

  Läs hela artikeln här.

 • Nya utställningar invigda!

  2014-02-25

  Invigningen av Pettson och Findus

  Klara och Alexander klipper bandet på våra tillfälliga utställningar om 91:an Karlsson och Pettson & Findus.

 • Besök Brigadmuseum på sportlovet!

  2014-02-19

  Tisdagen den 25:e februari är det premiär för Brigadmuseums första tillfälliga utställningar.

  Läs om 91:an Karlsson och hälsa på hemma hos Pettson och Findus!

  Under sportlovet gäller Brigadmuseums ordinarie öppettider, tisdag - söndag kl.10-17

   

  91:an Karlsson

   

  Välkomna!

   

 • Första halvåret på Brigadmuseum

  2014-01-13

  Brigadmuseum vinterbild

  Brigadmuseum har nu haft öppet i ett halvår och hittills välkomnat över 12 000 besökare. 

   

  Välkommen du också!

   

   

 • Köp en karolin

  2014-01-12

  Du har väl inte glömt att köpa en karolin? Nu finns det endast 9 kvar, först till kvarn!

 • Konferera på Brigadmuseum

  2014-01-02

  Konferera i en unik miljö på Brigadmuseum

 • Köp presentkort på Brigadmuseum

  2013-12-19

  Nu kan du köpa presentkort på entré till Brigadmuseum.

  Giltigt 1 år fr.o.m utfärdandedatum.

 • Donation från Försvarets Motorklubb

  2013-12-17

  Försvarets motorklubb avdelning 4 Värmland har idag skänkt ett generöst bidrag till Brigadmuseum i samband med sin avveckling.

   

  Försvarets motorklubb

 • Stängt över Jul och Nyår

  2013-12-17

  Under jul och nyår har vi stängt:

  23, 24, 25, 26 December samt 30, 31 December och 1 Januari 2014.

  Resterande dagar gäller vanliga öppettider 10 - 17.

 • Brigadmuseum - årets uppstickare

  2013-11-27

  Under en ceremoni på Savoy Hotel i Karlstad den 25:e November tilldelades Brigadmuseum Turismpriset som årets uppstickare av Visit Värmland.

  Motiveringen löd: Genom att låta besökaren vara delaktig i upplevelsen, lockar detta unika besöksmål till möten över generationsgränserna. Verksamhetens första år redovisar besökssiffror över förväntan och kommer bli ett värdefullt tillskott till den Värmländska besöksnäringen.

   

  Brigadmuseum får pris

  Glada miner från Michelle Lindell, föreståndare för Café Kaviar i Brigadmuseum, samt Björn Tomtlund, museichef. 

 • Håll dig varm i vinter!

  2013-11-18

  Tröjor

  Nu finns ett begränsat antal av arméns ylletröjor i olika storlekar till försäljning på Brigadmuseum. 

  Pris 200 - 250:-

 • Julklappstips på Brigadmuseum

  2013-11-18

  Fredskockarna, I grytorna för freden - om maten och livet i utlandstjänsten.

  Intressant läsning och spännande recept på rätter som Ökenmacka och Slobba med Souvas.

  Pris 200:-

   

  Värmlandsbrigaden anfaller!

  Våran egenproducerade film om en fiktiv historia med verkligt innehåll. Hur skulle Värmlandsbrigaden agera i händelse av ett anfall mot Sverige?

  Pris 120:-

 • Inslag i P4 Värmland

  2013-10-28

  Hela inslaget kan man lyssna på här

   

  Bertil Strömberg, var en av besökarna som trivdes intill en infanterikanonvagn

 • Novemberlov på Brigadmuseum

  2013-10-28

  Under Novemberlovet har vi öppet som vanligt (tis - sön 10.00 - 17.00). Ungdomar under 20 går in gratis.  Välkomna!

 • Läs om Brigadmuseum i nya Magasinet Tryck

  2013-10-25

  Artikel i Tryck

 • Läs om Brigadmuseum i nya KH Aktuellt

  2013-10-21

  Läs hela artikeln här!

   

  KH Aktuellt urklipp

 • Nils och Anna!

  2013-10-18

  I ett av femtiotalsrummen på Brigadmuseum visar vi regementets festplats. På dansbanan vid Sandbäckstjärn var det dans på onsdags- och söndagskvällarna under 60- och 70talen. 

  Till ljuva 50-tals toner kan ni vid ert nästa besök på Brigadmuseum träffa vackra Anna från Kvarnberget och den stiliga furiren Nils från Värmlands regemente, iklädd sin permisuniform från 1952. 

  Dockorna på dansbanan

 • Nya böcker i shoppen!

  2013-10-18

  Nu har vi fått in lite nya böcker i shoppen samt att vi har halva priset på blandade böcker!

  Nya böcker

 • Kulturnatten 4:e oktober

  2013-10-02

  Under kulturnatten den 4:e oktober 18-24 kommer Brigadmuseum att vara öppet med fri entre för alla.

 • Jägare - Besök Brigadmuseum!

  2013-09-12

  Träna laget inför jaktsäsongen. 

   

  Vi erbjuder jägare och andra intresserade skjutning i Simtargets jaktsimulator på tider enligt överenskommelse. För mer information ring 054-158060. 

   

  Om simulatorn:

  Simulatorn är framtagen av Simtarget, ett företag som specialiserat sig på jaktsimulatorer.

  Programvaran i Simtarget erbjuder träningsskjutning på skjutbana enligt de skjutprogram som gäller för älgjaktsprovet och jägarexamen.

  Programvaran innehåller även ett mycket stort antal simulerade jaktsituationer på olika avstånd mot älg, björn, rådjur, svin etc.

  Vi använder ett replikavapen (liknande CG 3000) med rödpunktsikte.

  Simulatorn erbjuder även hagelskytte i olika former men då bildbredden är något begränsad kräver dessa applikationer god reaktionsförmåga.

  Välkomna!

 • Nya öppettider

  2013-09-03

  På grund av antalet besökare har vi nu öppnat en timma tidigare på förmiddagen. Öppettiderna som gäller tillsvidare är nu Tis-Sön 10-17. 

 • Museishoppen expanderar

  2013-08-27

  Förutom böcker har vi nu utökat museishoppen med dels vykort från Trossnäs samt I2 och hur museet ser ut idag, samt 3 böcker i CD-format. 

   

  Värmlands regementes officerskårs porträttsamling 1623 - 1950 innehåller porträtt och levnadsbeskrivningar på över 500 officerare och deras vederlikar. 200:-

  Värmlands regementes 350-års jubileum är en nostalgiresa med ett stort antal fotografier och tidningsurklipp samt viss personalia och några data från 1950 till 1975. 200:-

  Värmlands regementes historia av C.O. Nordensvan, utgiven 1904. Boken finns endast bevarad i ett par exemplar och beskriver Värmlands regementes historia från 1623 till 1903 samt över 3000 levnadsteckningar över officerare och vederlikar som tjänstgjort vid regementet. 300:- 

 • Över 5000 besökare på museet!

  2013-08-01

  Sedan vi öppnade den 1a juni har vi haft mer än 5000 besökare på museet, vilket vi är väldigt stolta över! Välkommen in du också.

   

  Läs mer i VF 

 • Ladda ner våran besöksfolder.

  2013-06-17

  Här kan du ladda ner vår nya besöksfolder!

  Klicka här för den svenska versionen

  Click here for the english version

 • Per Berggréns collage från invigningen

  2013-06-13

  Fotografen Per Berggrén hjälpte oss att ta bilder på invigningen samt sätta ihop det till ett fint collage.

  Klicka på bilden för att se i större storlek. 

   

   Invigningen av Brigadmuseum av HKH Carl Philip

 • Brigadmuseum har öppnat!

  2013-06-10

  Lördagen den 1 juni invigdes Brigadmuseum i strålande, gassande solsken!
  Bergslagens Artillerimusikkår marscherade från Stora torget eskorterad av personal och fordon från Brigadmuseum, gästerna anlände och Kils lottakår försåg gästerna med förfriskningar. Väl på plats höll musikkåren en konsert framför Brigadmuseum, flaggan hissades och därefter hölls invigningstal av Björn Tomtlund från Brigadmuseum, SMHA: s kanslichef Carl Zarmén, Värmlands landshövding Kenneth Johansson och kommunalstyrelsens ordförande Per Samuel Nisser. Sedan tog H.K.H. Prins Carl Philip vid och med gratulationer och lyckönskningar till museet klippte han bandet och förklarade Brigadmuseum invigt. Efter själva invigningsceremonin visade museichef Björn Tomtlund och utställningsansvarig Jenny Moström, runt Prinsen och invigningstalarna i museet. Prinsens besök på Brigadmuseum avslutades med en gemensam lunch.

  Förväntansfulla besökare utanför Brigadmuseum

  Söndagen den 2 juni öppnades Brigadmuseum och även denna dag bjöd på strålande sol. Redan innan kl. 11 hade förväntansfulla besökare börjat köa utanför museet som snabbt fylldes med besökare. Vid två tillfällen under dagen genomförde Gundegabaletten och Sångföreningen Manhem mycket uppskattade framträdanden. Under dagen bjöd Brigadmuseum alla besökare på ärtsoppa och glass. Nästan 500 besökare valde att besöka Brigadmuseum under öppningsdagen!

  Det var en fantastisk om än något intensiv helg att se tillbaka på, fylld med positiva kommentarer och glada tillrop!

  Till alla som medverkade under invigningen och öppnandet av Brigadmuseum, och inte minst till alla besökarna som kom STORT TACK!

  Med vänlig hälsning Brigadmuseum

  Se bilder från invigningen i media: 

  VF 

  NWT 1 

  NWT 2

 • Nu öppnar vi Brigadmuseum

  2013-05-24

  Nu öppnar vi Brigadmuseum

  Premiär!

  Den 2 juni klockan 11.00 öppnar vi Brigadmuseum för allmänheten. Klockan 12.00 och 14.00 framför Gundegabaletten och sångföreningen Manhem gemensamma program. Café Kaviar har öppet och serverar gott fika. Museet stänger klockan 17.00.

  Entré

  60 SEK, barn och ungdom under 20 år har fritt inträde. Dagen till ära bjuder vi på ärtsoppa och varm korv som alternativ. Glass finns till alla barn!

  Parkering

  Vår parkring är upptagen under dagen och besökare hänvisas till parkeringen bakom Tingvalla idrottsplats. Det tar ca 5 minuter att gå längs kanalen från parkeringen till museet.

  Våra öppettider därefter blir tisdag till söndag mellan klockan 11.00 och 17.00.

  Välkomna!

 • En månad kvar till invigningen

  2013-05-02

  en månad kvar

  En månad kvar till invigningen, här kommer dagsfärska bilder från Brigadmuseum!

 • Stöd Brigadmuseum, köp en Karolin.

  2013-04-01

  Köp en av museets 141 Karoliner!

  Din Karolin, som är tillverkad av den kände tennsoldatskonstnären Holger Eriksson, kommer alltid att stå tillsammans med sina stridskamrater i museets monter.

  I likhet med alla museum är Brigadmuseum i behov av stöd i olika former. Du som känner att bevarandet av vårt militärhistoriska arv är betydelsefullt har nu möjlighet att stödja vårt museiprojekt genom att “köpa” en Karolin. Ditt stöd kommer oavkortat att bidra till finansieringen av våra utställningar. 

  Vill du stödja museet ombeds du att sätta in 500 kronor på Föreningen Sveriges Infanteribrigadmuseum i Värmlands (FSIV) bankgirokonto 5381-8225. Märk din inbetalning med “Karolinen” och glöm inte att ange ditt namn och din adress.

  Som tack får Du ett gåvobevis samt Ditt namn ingraverat på en tavla på museet.

   

 • Inslag om nya Brigadmuseet på TV4

  2013-03-18

  Inslag om nya Brigadmuseet på TV4

  Just nu håller personal och frivilliga som bäst på att ställa sakerna på plats. Den stora utmaningen blir att skapa något som ska locka fler än militärintresserade.

  Se inslaget från TV4 här.

 • Full fart på Brigadmuseum!

  2013-03-13

  Full fart på Brigadmuseum!

  Den här veckan är Armemuseums scenografer Leif och Olle här för att hjälpa oss med olika delar i basutställningen. I förmiddags var även TV 4 här och gjorde ett nytt reportage om oss som kommer visas i slutet av den här veckan eller under kommande vecka. Här kommer lite färska bilder som visar hur det ser ut inne på Brigadmuseum just nu.

  I nuläget är ca 100 karoliner sålda, missa inte chansen att köpa en!

 • God Jul & Gott Nytt år önskar Brigadmuseum

  2012-12-20

  God Jul & Gott Nytt år önskar Brigadmuseum

 • Museet från insidan

  2012-10-15

  i full gång med att färdigställa interiören

  Nya bilder inifrån Brigadmuseum!

 • Infanterikanonvagnen – IKV 102 har anlänt

  2012-09-13

  Infanterikanonvagnen – IKV 102

  Kolla in bilderna.

 • Fler bilder från Brigadmuseum

  2012-08-30

  Fler bilder från Brigadmuseum

  Bilderna finns här.

 • Brigadmuseet hoppas på bred publik

  2012-08-08

  Brigadmuseet hoppas på bred publik

  Nu är det färdigbyggt, det nya stjärnformade huset där entré, cafeteria och basutställning ska finnas. Det är ett speciellt och spännande hus, som har ritats Stockholmsbyrån Murman arkitekter. Läs hela artikeln i NWT.

 • Brigadmuseum jagar rekvisita

  2012-07-12

  Brigadmuseum jagar rekvisita

  Vill Du hjälpa Brigadmuseum i jakten på rekvisita? Klicka här!

 • Infanteribrigadmuseet står snart klart

  2012-07-10

  I fredagens VF publicerades reportaget om Brigadmuseum

  I fredagens VF publicerades reportaget om Brigadmuseum.

  Läs VFs reportage här.

 • Museet börjar ta form

  2012-07-04

  Museet börjar ta form

  Igår var VF ute på Sandbäcksgatan och gjorde ett reportage om Brigadmuseum, vi passade på att ta lite nya bilder! Länk till bilderna finns här.

 • Modell av museet som examensarbete

  2012-06-05

  Modell av museet som examensarbete

  Se den fina modellen av museet som några av eleverna på Hammarögymnasiet har gjort som examensarbete. Klicka här för att komma till bilderna.

 • Fler bilder från bygget

  2012-05-04

  Fler bilder från bygget

  Bilder från både insida och utsida visas  här.

 • Taket på plats

  2012-03-22

  Nu har vi äntligen tak över huvudet.

  Nu har vi äntligen tak över huvudet. Se bilder här.

 • Kvällsbild från bygget

  2012-03-01

  Kvällsbild från bygget

  Nybyggnationen i kvällsljus.

 • Stjärnan är på plats

  2012-02-21

  Stjärnan är på plats

  Se fler bllder från det pågående bygget av museet. Klicka här för att se bilderna.

 • Bygget framskrider

  2012-02-09

  Bygget framskrider

  Bygget går framåt med rasande fart, – så här ser det ut nu. Klicka här och ta en titt!

 • Peab bygger Brigadmuseum

  2012-01-09

  Lokalerna ska stå färdiga i augusti 2012 för att sedan fyllas med utställningar till invigningen i juni 2013. Läs hela artikeln från Peabs intranät här.

 • Samarbete med Hammarö gymnasium

  2011-12-09

  Eleverna från Hammarö Gymnasium, klass Trä 3 jobbar med att ta fram en modell av Brigadmuseets byggnader. Läs mer här.

 • Spadtag för militärt museum

  2011-12-08

  Läs mer i artikeln i VF. Karlstad kommun skriver om oss här.

 • Första spadtaget till Brigadmuseum

  2011-12-07

  Klicka här för att se bilder och här för att läsa om oss i NWT.

 • Äntligen!

  2011-10-20

  Teknik- och fastighetsnämnden beslutade under gårdagens möte att Brigadmuseum kommer att byggas av PEAB. Byggstart sker inom kort.

 • Hämtning av PV-jeep i Dalsland

  2011-10-07

  Se bilder från när vårt senaste fordonstillskott, en Pansarvärns terrängbil 9031 av årsmodell 1963 hämtas.

 • Ett militärmuseum som ska locka alla

  2011-10-01

  Museet är inte tänkt att bara locka den militärhistoriskt intresserade.
  – Visionen är att det ska bli ett museum som visar samhällsutvecklingen, säger tillförordnade museichefen Björn Tomtlund. Läs mer i artikeln i VF.

 • Byggstart i höst för brigadmuseum

  2011-10-01

  Det stjärnformade brigadmuseet ska ligga vid Sandbäcken i Karlstad. Föreningen Sveriges Infanterimuseum hade hoppats att spaden redan skulle vara i jorden, men arkitekttävlingen om hur museet skulle se ut gjorde att processen drog ut på tiden.

  Läs hela artikeln i NWT.

 • Upphandling (avslutad 111012)

  2011-09-22

  Karlstad kommun har nu lagt ut kompletterande underlag för upphandling av renovering och byggnation av Brigadmuseum. Läs mer på Karlstad kommuns hemsida.

 • Tidsplan

  2011-09-22

  Entreprenadupphandling, oktober 2011. Byggnation, november 2011 - augusti 2012.

 • Centrala Soldatregistret har fått en egen hemsida

  2011-02-07

  På sidan finns möjlighet att direkt gå in i Centrala Soldatregistrets databas och söka bland de 339 000 indelta soldaterna som i dag finns registrerade.

  Klicka här för att komma till sidan.

 • Digitalisering av bildarkivet påbörjat

  2011-02-07

  Brigadmuseum har nu påbörjat det stora projektet med att digitalisera det omfattande bildarkiv som ägs av Värmlands Regementes Officerskår. Arkivet besår av tiotusentals bilder och spänner från 1800-talet fram till vår samtid.

  Brigadmuseum vill tacka följande företag/organisationer för deras stöd som verkliggjort projektet:

  Folkrörelsens arkiv

  Helmastiftelsen

  O.F. Ahlmark & Co

  Länsförsäkringar Värmland

  Sparbanksstiftelsen Alfa

 • Ett stort steg mot förverkligandet av Brigadmuseet har nu tagits

  2010-10-13

  Teknik- och fastighetsförvaltningen har tillsammans med FSIV färdigställt kostnadsberäkningarna för byggnation av museet. Skrivelsen med rubriken Nybyggnation av Infanteribrigadmuseum, Sandbäcken 1:1, Karlstad (TFN-2007-1332 Dpl 214) överlämnas nu för behandling i Teknik- och fastighetsnämnden.

  Därefter är tidsplan enligt följande:

  • Beslut om investeringskostnad från kommunfullmäktige, december 2010.
   Beslut om detaljplan, december 2010.
   Ansökan om byggnadslov, januari 2011.
   Framtagande av förfrågningsunderlag för entreprenadupphandling, februari-april 2011.
   Antagande av entreprenör, juni 2011
   Byggnation, augusti 2011 - juni 2012
 • Arkitekttävlingen avslutad

  2009-12-18

  Brigadmuseums arkitekttävling är nu avslutad! Det vinnande bidraget kom från Murman arkitekter och deras orginella och intressanta förslag kan laddas ner här!

  Läs även artiklarna i Värmlands Folkblad och i NWT om museets orginella arkitektur!

 • Arkitekttävling

  2009-10-06

  Arktekttävlingens fas 2 börjar nu! Tre arkitektkontor har utsetts att tävla om den bästa utformingen av Brigadmuseet. Vinnaren koras före årsskiftet.

 • De första fordonen anländer!

  2009-09-14

  Måndagen den 14 september var en viktig dag för Brigadmuseet och Karlstad. Åter rullade en haubits 77 och en IKV 91 in på Värmlands Regementes gamla övningsfält. Pjäserna kommer att få en central i roll i det blivade museet.

 • Brigadmuseum i media

  2009-06-27

  "Ett nationellt brigadmuseum kan stå klart i den militära miljön på Sandbäcken i Karlstad 2012. Det målet har museiföreningen som nu avvaktar kommunens arkitekttävling som avslutas i höst...". Läs artikeln i NWT »

 • Inbjudan till arkitekttävling har skickats ut

  2009-06-25

  Inbjudan till arkitekttävling med underlag till prekvalificering har nu sänts ut.

 • Vad har hänt/Vad kommer hända?

  2009-01-10

  I slutet av augusti 2008 beslöt Karlstad kommun att ställa sig villiga till att acceptera erbjudandet om att ”härbärgera” ett brigadmuseum i Karlstad. I mitten av oktober beslutade kommunstyrelsen att uppdra åt Teknik- och fastighetsnämnden att tillsamman med FSIV och representanter Värmlands museum genomföra en förstudie med syftet att ta fram förslag till plats och lokaler för brigadmuseet.

  Lagom till juletid var förstudien klar. Alla var eniga om att den bästa lokaliseringen var Sandbäcksområdet. Studiens förslag utgår från att de två gamla förrådsbyggnaderna, en gång transporterade från Trossnäs, kan renoveras och tillsammans med en nybyggnation kan inrymma det planerade brigadmuseet.

  Bättre användning av gamla ärevördiga kulturbyggandena finns väl knappast!

  Aktiviteterna under 2009 kom att präglas av Karlstads kommuns planeringsskede. Planeringsskedet inleds med en arkitekttävling där intressenternas uppgift var att ta fram ett museum som fyller både kraven på utställningarnas behov och samtidigt fyller kraven på bevarandet av byggnadernas kulturhistoriska karaktär.

  Vinnaren korades under senhösten 2009.

  Under 2010 genomförs nästa fas med budgetering och förberedelser inför projektering. Under förutsättning att det mesta fungerar kan byggstarten ske under våren 2011 och byggnaderna beräknas stå klara senhösten 2011. Invigningen av museet kan därefter förhoppningsvis ske under våren/sommaren 2012 beroende på hur mycket som kan förberedas av utställningarna under byggnadsfasen.

  Parallellt med kommunens arbete där naturligtvis FSIV deltar, pågår arbetet med att planera utställningarnas innehåll och disposition. Den stora och viktiga aktiviteten är att hitta och hämta hem den materiel som skall visas. Allt från haubitsar och stridsfordon till reglementen och filmmaterial.

  FSIV får här omfattande stöd och hjälp från huvudprojektet ”Sveriges Militärhistoriska Arv” och Försvarsmaktens olika delar. Arbetet sker främst med ideella krafter och leds av en projektledare med några deltidsanställda medhjälpare.