Sverige i skuggan av Kalla kriget

Sverige i skuggan av Kalla kriget

Basutställningens, ”Sverige i skuggan av Kalla kriget”, övergripande idé är att göra en tidsresa med utgångspunkt i Sverige under Kalla kriget. Vi följer den svenske infanteristen med utgångspunkt i det invasionsförsvar som utvecklades under andra världskriget, till dagens insatsförsvar som präglas av internationella insatser. Parallellt gör vi nedslag i det civila samhället under samma tid. Vad hände runtom i världen under det Kalla kriget och hur kom det att påverka oss?

Utan andra världskriget, inget kallt krig?

Utan andra världskriget, inget kallt krig?

Via en hall från mitten av 40-talet går besökaren genom tyska ruiner till den svenska gatan och den efterlängtade freden. Men i Stilla havet pågår fortfarande andra världskriget och när USA släppt sina bomber över Japan är atomåldern ett faktum. Sverige hamnar under kärnvapenparaplyet med Nato i väst och Warszawapakten i öst.

Vägen mot Kalla kriget

Vägen mot kalla kriget

Det knakar i fogarna mellan de allierade segrarna. Stalin och Truman kommer inte överens. Churchill varnar för att Sovjet kommer bygga en järnridå genom Europa och snart visar det sig att han har rätt. Sovjet lägger under sig allt fler länder i Östeuropa och när Koreakriget bryter ut i början på 50-talet, står öst och väst på varsin sida i konflikten.

IKV:n

IKV

I ärlighetens namn var nog inte Sveriges beredskap under andra världskriget så god som Per Albin Hansson sa. Efter kriget infördes brigadsystemet i den svenska armén och den inhemska försvarsindustrin kom att växa sig stor. IKV:n från 1956 är byggd på Landsverk och är ett verkligt tidsdokument.

Åren då det bara blev bättre och bättre…

Åren då det bara blev bättre och bättre…

I 50-talsköket sitter folkhemstalet uppsatt på väggen, Tage Erlander är statsminister, solen skiner utanför fönstret och Prins Sigvard Bernadotte har designat bänkskivan där kakburken från Triett står. Sveriges industri var intakt efter kriget till skillnad från övriga Europas. Arbetslösheten var så låg att det uppstod arbetskraftsinvandring till Sverige. De nya sociala reformerna gav svenskarna både semester och pensioner.

Dansbanan

Dansbanan

Folkhem, Folkets hus och Folkets park. Det svenska 1950-talet var folkets tid. Vid dansbana berättar vi om hur ungdomskulturen slog igenom och hur den första vågen av amerikanisering kom att skölja över Sverige. I bakgrunden hörs både Elvis Presleys och Johnny Cash största hits.

Berlinmuren

Berlinmuren

60-talet började dystert. Berlinmuren restes mer eller mindre över en natt och kom att bli en av de tydligaste symbolerna för Kalla kriget. Innan Kennedy sköts till döds, skakade 13 dagar världen när Chrusjtjov och Castro ställde sig på samma sida mot USA.

60-tal

60-tal

60-talet fortsatte sin omvälvande inledning. Allt fler hushåll fick TV-apparat och att krigskorrespondenter nu kunde göra TV-reportage från de krigshärdar de befann sig i. Det ledde till att folk nu fick en annan bild av vad som hände än den som politikerna och militären ville förmedla. Rapporteringen från Vietnamkriget ledde till omfattande protester, inte bara i USA utan även i Sverige. I september 1967 var skylten ovan en vanlig syn längs vägarna då Sverige bytte från vänster till högertrafik. De svenska brigaderna upplevde nu en period som kom att kallas ”Guldåldern”. Nya stridsvagnar och en mängd andra vapensystem tillfördes brigaderna.

70-tal

70-tal

De miljö- och kvinnorörelser som börjat spira under slutet av 60-talet blommade ut på 70-talet. Landsbygdsbefolkningen kom att öka gentemot urbaniseringen för första gången på många år när unga småbarnsfamiljer valde landet framför stan. Folkhemsbygget fortsatte i form av expansionen av den offentliga sektorn, då stora medel satsades på vård, skola och omsorg. Trots minskade anslag fortsatte den materiella förnyelsen av det svenska försvaret.

80-tal

80-tal

Efter lågkonjunkturen som drabbade Europa hårt under 70-talet växte sig punken stor, både i USA och i Europa. I Storbritannien skrev The Clash och Sex Pistols kritiska låttexter mot premiärminister Thatcher och hennes politik. När Ebba Grön skulle lägga ned bandet 1983, skickade de ett pressmeddelande till TT där de bland andra tackade ”Gud, Krigsmakten och Systemet för all inspiration”. I mars 1986 sköts Sveriges statsminister Olof Palme till döds och fortfarande har ingen dömts för mordet. 2 månader senare upptäcker personalen på Forsmark förhöjd radioaktivitet, snart var Tjernobylkatastrofen ett faktum. Jakt på främmande ubåtar i den svenska skärgården blev vardag. Ingen kunde förneka att U137 var sovjetisk och verklig.

Det nya Europa

Det nya Europa

28 år efter att Berlinmuren delat staden, föll den. I november 1989 började enandet av Tyskland. Ett par år senare löstes Warszawapakten upp och i Sovjetunionen var de nya ledorden glasnost och perestrojka. Det svenska 90-talet kom att handla om EU-inträde, Estoniakatastrofen och en våg av nya kommunikationskanaler som gjorde att det kändes som att världen faktiskt krympte något.

Den politiska avspänningen i vår omvärld ledde till en drastisk minskning av försvaret, och de en gång 37 armébrigaderna blev 0 vid millennieskiftet.