Öppet idag
11-16

Basutställning på Brigadmuseum

Basutställning

Följ med på en tidsresa från 1945-1991 där du får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige. Utställningen varvar militära och politiska händelser med nedslag i vardagslivets populärkultur.

Andra världskriget bryter ut

Du börjar resan genom en majors hall under 40-talet vidare genom Tysklands ruiner och fram till den efterlängtade freden. Men i Stilla havet pågår fortfarande andra världskriget och när USA släppt sina bomber över Japan är atomåldern ett faktum. Sverige hamnar under kärnvapenparaplyet med Nato i väst och Warszawapakten i öst.

Kontrasternas tid

Kontrasten mellan krig och fred och civilt och militär är två viktiga teman genom hela utställningen. Den militära utgångspunkten är det invasionsförsvar som utvecklades under andra världskriget, till dagens insatsförsvar som präglas av internationella insatser. Under samma tid utvecklades folkhemmet, ungdomskulturen, musiken, och inte minst folkets syn på värnplikten och försvaret.

Utställningen Sverige i skuggan av kalla kriget avslutas med berlinmurens fall, warszawapaktens upplösning och hur de en gång 37 armébrigaderna blev 0 vid millennieskiftet.

Skjutsimulatorer

Kom närmare soldatlivet genom att utmana kompisarna på skyttetävling. Våra två skjutsimulatorer är en del av utställningen och ingår i entrépriset.

Fordonen på innergården

På vår innergård finns en massa spännande militärfordon.

Sverige i skuggan av kalla kriget

Följ med på en tidsresa från 1945–1991 där du får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige.

Guidning

Självklart kan du boka en guidad tur hos oss. Varje guide kan ta emot max 15 personer, är ni en stor grupp delas ni in i grupper och får en varsin guide.

Mode och krig

Vad hände med kjolarnas längd när kriget kom? Vad har trenchcoaten med armén att göra? Utställningen visar allt från uniformer till 70-talets velour.

Kommande utställningar

Det militära livet har allmänt setts som ett manligt värv men kvinnorna har haft en viktig roll i krigshistorien. I den kommande utställningen Från soldathustru till general får vi följa kvinnan från soldathustrulivet in i armén.

Vad är en Brigad?

För dig om inte gjort lumpen kan brigad vara ett helt nytt begrepp. Så vad är då en brigad egentligen? Besök oss eller läs mer här.