Öppet idag
10-16

Basutställning

Följ med på en tidsresa från 1945-1991 där du får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige. Utställningen varvar militära och politiska händelser med nedslag i vardagslivets populärkultur.

Andra världskriget bryter ut

Du börjar resan genom en majors hall under 40-talet vidare genom Tysklands ruiner och fram till den efterlängtade freden. Men i Stilla havet pågår fortfarande andra världskriget och när USA släppt sina bomber över Japan är atomåldern ett faktum. Sverige hamnar under kärnvapenparaplyet med Nato i väst och Warszawapakten i öst.

Kontrasternas tid

Kontrasten mellan krig och fred och civilt och militär är två viktiga teman genom hela utställningen. Den militära utgångspunkten är det invasionsförsvar som utvecklades under andra världskriget, till dagens insatsförsvar som präglas av internationella insatser. Under samma tid utvecklades folkhemmet, ungdomskulturen, musiken, och inte minst folkets syn på värnplikten och försvaret.

Utställningen Sverige i skuggan av kalla kriget avslutas med berlinmurens fall, warszawapaktens upplösning och hur de en gång 37 armébrigaderna blev 0 vid millennieskiftet.

Tillfälliga utställningar

Pink Tank är ett ikoniskt konstverk av David Černý som visas utanför Brigadmuseum fram till våren 2020.

Vad är en brigad?

För dig om inte gjort lumpen kan brigad vara ett helt nytt begrepp. Så vad är då en brigad egentligen? Besök oss eller läs mer här.

Guidning

En guidad tur ger dig en ännu häftigare upplevelse av museet. Våra guider anpassar såklart guidningen efter era önskemål.

Jullov

Kom och skapa teckningar på Brigadmuseum under jullovet! Om du vill får du gärna hänga upp ditt konstverk på vår konstvägg i caféet.

Utställningar

Hos oss finns få montrar och det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen. Vi tror på att det är genom att testa själv som man lär sig nya saker bäst. Oavsett ålder.

Skjutsimulator

Kom närmare soldatlivet genom att utmana kompisarna på skyttetävling. Vår skjutsimulator är en del av utställningen och ingår i entrépriset.

Fordonen på innergården

På vår innergård finns en massa spännande militärfordon.