Öppet idag
10-16

Pink Tank Brigadmuseum

Tillfälliga utställningar

Pink Tank

Pink Tank är ett konstverk skapat av den tjeckiska konstnären David Černý. Konstverket består av ett ursprungligen sovjetiskt pansarfordon som målats helt rosa. Pink Tank var under sommaren 2019 utställd i Örebro och Stockholm. Projektet Pink Tank 2 har möjliggjorts med stöd av Kommuninvest och Bofors testcenter med tillstånd av David Černý. Brigadmuseum har nu 30 år efter Tjeckoslovakiens frigörelse och Berlinmurens fall fått möjlighet att visa nyversionen av Pink Tank. Eftersom Brigadmuseums utställning handlar om kalla kriget passar konstverket väl in i berättelsen. Pink Tank står utanför Brigadmuseums huvudentré fram till våren 2020.

Bakgrund:    

Efter andra världskriget reste kommunistregimen i Tjeckoslovakien ett monument i Prag, en stridsvagn på en pelare. Monumentet kom till som en hyllning till Röda armén som satte stopp för den nazityska ockupationen av Tjeckoslovakien 1945.

Mot slutet av åttiotalet började de kommuniska regimerna ifrågasättas av en allt starkare opinion runt om i Östeuropa. Natten till den 28 april 1991 målade konstnären David Černý stridsvagnen rosa och ett ikoniskt konstverk var skapat. Förutom förändring av färg monterade konstnären ett stort finger mitt på stridsvagnen. Černý arresterades för huliganism och stridsvagnen återställdes till originalfärg. Som en protest mot arresteringen målade Černýs sympatisörer om monumentet åter en gång och den rosa originalstridsvagnen finns nu på ett militärmuseum i Tjeckien.

 

KVINNA - Från högaffel till AK5

Det militära livet har allmänt setts som ett manligt värv, men kvinnorna har haft en viktig roll i krigshistorien. Framförallt har det varit som underhållspersonal men även som krigare med vapen i hand när nöden så krävde. Genom historien har kvinnan gått från trossen till soldathustrulivet in i armén. Utställningen KVINNA - Från högaffel till AK 5 lyfter historien kring kvinnans roll och berättelser från kvinnor som arbetat inom försvaret i modern tid.

Utställningen är producerad av oss på Brigadmuseum och visas under hela 2018 och 2019. 

 

 

Tidigare utställningar

Mode och krig

Vad hände med kjolarnas längd när kriget kom? Vad har trenchcoaten med armén att göra? Ta reda på svaren i utställningen Mode och krig. Utställningen visar allt från uniformer till 70-talets velour.

Värmlands militärhistoria

Här visas Värmlands regementes historia från 1626 fram till idag. Ta del av historiens vingslag och av tennfigurerna utarbetade av den kände Karlstadprofilen Holger Eriksson. 

 

Har du en idé kring vår utställningsverksamhet? Vi vill gärna veta mer om den. Kontakta oss.

Vad är en brigad?

För dig om inte gjort lumpen kan brigad vara ett helt nytt begrepp. Så vad är då en brigad egentligen? Besök oss eller läs mer här.

Guidning

En guidad tur ger dig en ännu häftigare upplevelse av museet. Våra guider anpassar såklart guidningen efter era önskemål.

Jullov

Kom och skapa teckningar på Brigadmuseum under jullovet! Om du vill får du gärna hänga upp ditt konstverk på vår konstvägg i caféet.

Utställningar

Hos oss finns få montrar och det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen. Vi tror på att det är genom att testa själv som man lär sig nya saker bäst. Oavsett ålder.

Skjutsimulator

Kom närmare soldatlivet genom att utmana kompisarna på skyttetävling. Vår skjutsimulator är en del av utställningen och ingår i entrépriset.

Fordonen på innergården

På vår innergård finns en massa spännande militärfordon.

Basutställning

Följ med på en tidsresa från 1945-1991 där du får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige.