Öppet idag
10-16

Utställningar

Alla våra utställningar genomsyras av interaktivitet. Hos oss finns få montrar och det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen. Vi tror på att det är genom att testa själv som man lär sig nya saker bäst. Oavsett ålder.

Militärhistoria möter civil historia

Vår basutställning kallas Sverige i skuggan av kalla kriget. Utställningen berättar om hur Sverige påverkades, militärt och civilt, av politiska händelser runt om i världen. Utöver vår basutställning har vi tillfälliga utställningar, om allt från Röda korset till hur mode och krig har påverkat varandra. Vår tillfälliga utställningen KVINNA - från högaffel till AK 5 lyfter fram om kvinnans roll genom 400 år av militärhistoria, från soldathustrun på 1600-talet till dagens generaler och amiraler.

Mycket att utforska

Totalt har vi en utställningsyta om 1200 m2, dels i det nybyggda stjärnformade huset och dels i det före detta militära förrådet bredvid. Husen är sammanbyggda med varandra och på innergården finns ett helt gäng militära fordon. Innergården är öppen dygnet runt, är gratis att besöka och man får klättra hur mycket man vill (på egen risk).  

Varmt välkommen att utforska historien med oss!

Tillfälliga utställningar

Pink Tank är ett ikoniskt konstverk av David Černý som visas utanför Brigadmuseum fram till våren 2020.

Vad är en brigad?

För dig om inte gjort lumpen kan brigad vara ett helt nytt begrepp. Så vad är då en brigad egentligen? Besök oss eller läs mer här.

Guidning

En guidad tur ger dig en ännu häftigare upplevelse av museet. Våra guider anpassar såklart guidningen efter era önskemål.

Jullov

Kom och skapa teckningar på Brigadmuseum under jullovet! Om du vill får du gärna hänga upp ditt konstverk på vår konstvägg i caféet.

Fordonen på innergården

På vår innergård finns en massa spännande militärfordon.

Basutställning

Följ med på en tidsresa från 1945-1991 där du får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige.